miercuri, 1 martie 2017

Atenție, Stephen King! partea a II-a

Tu cum scrii?
Păstrezi tradiția? Ai rămas fidel stiloului? Sau AI pad și asta ți-a luat mințile?
Într-o notă personală, eu cred ca nici nu contează. Important este să te așezi la birou și să faci orice poti pentru a umple pagina albă. Inspirația te trădează uneori și atunci nu îți rămâne decât locul unde scrii, pixul cu care scrii și o idee care trebuie cernută prin sita minții.


Vocea Umană


Luna trecută scriam despre cum se naște un scriitor și etapele pe care le parcurge. Mai grele sau mai ușoare, depinde de la un caz la altul. În cazul lui Stephen King trenul succesului s-a oprit din haltă în haltă: Halta Celor care nu cred în debutanți, Halta Pseudo Muzelor, Halta Renunțării...

Luna aceasta revin cu partea a doua a cărții pe care Stephen King a scris-o după multe tratative cu el însuși. Recunoaște,în introducere,că hotărârea de a scrie o astfel de carte nu a fost ușoară. Cauza a fost una sinceră: "majoritatea cărților despre scris sunt pline de porcării" și lungi cât o zi de post.

Astfel, partea a doua se concentrează pe TRUSA CU SCULE, sau de ce ai nevoie pentru a scrie. Dar fiecare in parte este dator sa-si construiască propria trusă cu unelte și apoi să-și dezvolte mușchii necesari pentru a o duce cu el. 

Cele 4 niveluri pe care e musai să nu le uiți:

1, Pâinea scrisului este vocabularul. "Puneți vocabularul în compartimentul de sus al trusei cu unelte și nu faceți niciun efort conștient de a-l îmbunătăți."

2.Tot în compartimentul de sus trebuie să stea și gramatica. Relaxați-vă și potoliți-vă, zice el. "Gramatica nu-i o pacoste; e doar bastonul de care vă sprijiniți pentru a vă repune în picioare gândurile și-a le face să umble."

3.Fugi de adverbe cât te ține vocabularul. "Adverbul nu vă este prieten. Eu cred că drumul spre iad este pavat cu adverbe."

4.Paragraful este mama și tata textului: "sunt pregătit să afirm că paragraful, nu fraza, este unitatea de bază a scrisului - locul în care începe coerența și unde cuvintele au șansa să devină mai mult decât simple cuvinte."

Cine are bătrâni să-i ocrotească, cine are experiență, să o împărtășească. Pe același principiu continuă autorul cartea. Scoate la iveală învățăturile pe care le-a acumulat și le transpune sincer.

Sfaturi de la scriitor la scriitor:

  • Nu împopoțonati vocabularul, căutând cuvinte lungi. "Faceți-vă chiar acum o promisiune solemnă că nu veți folosi niciodată "emolument" atunci când vreți să spuneți "avantaj" și că nu vă veți exprima niciodată așa: "John a zăbovit îndeajuns cât să înfăptuiască un act de excreție" atunci când vreți să spuneți "John a întârziat doar cât să se cace."

  • Lasă textul să se odihnească, apoi recitește ce scrii. S-ar putea să ai surprize. "Omite cuvintele inutile"


  • Scrie mult și citește mult : "Lectura este centrul creativ al vieții unui scriitor. Iau o carte cu mine oriunde merg și descopăr că sunt tot felul de ocazii pentru a mai citi câte o pagină. Trucul e să învățați să citiți pe bucățele, nu doar pe calupuri."

  • A doua poruncă; scrie mult! Dar nu dispera.

James, care e problema?" a întrebat prietenul. "Scrisul este de vină?"

Joyce a aprobat fără măcar să ridice capul. Sigur că scrisul era de vină.

"Câte cuvinte ai reușit să scrii astăzi?"
"Șapte."
"Șapte? Dar, James..asta-i bine, cel puțin pentru tine!"
"Da", a zis Joyce ridicându-și în sfârșit privirea. "Presupun ca da...dar nu știu în ce ordine vin!"


  • Ai grijă la muze, s-ar putea să nu te amuze. "Muza locuiește sub pământ. Îi place să stea în beci. Trebuie să coborâți la nivelul ei. Cu alte cuvinte, voi trebuie să faceți toată munca fizică, în vreme ce muza șade și fumează trabucuri."

  • Programul se respectă fără doar sau poate, mai ales  într-o "atmosferă tihnită"  pentru a avea continuitate și intimitate

  • Locul este sfințit de om. Mare atenție la spațiul de lucru: "Majoritatea dintre noi lucram cel mai bine într-un loc care ne aparține. Locul poate fi umil și are nevoie de fapt de un singur lucru: o ușă pe care să fiți dispuși s-o închideți"



Pe unele le-am mai întâlnit și în alte cărți, altele au fost un deliciu (doar din simpla exprimare a autorului), câteva au însemnat informație proaspătă  iar multe dintre ele s-au văzut citite dintr-o privire. Le-am subliniat, le-am încercuit și le-am trecut în carnețel.







Misterul regelui. Despre scris - Stephen King

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu