duminică, 18 decembrie 2016

Taximetriștii, Filantropia și Țiriac


Taximetriștii sunt cei mai vorbăreți, sociabili, interesați oameni pe care îi cunosc. Ar mai fi câteva câțiva dar aș putea fi acuzată de sexism.

Și nu o zic în sens peiorativ, ei chiar vorbesc (mult, cu patos, cu nervi, fără jenă, fără rețineri) despre o varietate de subiecte:


  • vreme (poate îsi trag toți rădăcinile dinspre fiordurile norvegiene; și acolo oamenii adoră să vorbească despre vreme, însă acesta este un lucru perfect normal)
  • politică (Cioroiesc, Drăgnesc, Băsesc, Udresc și ce le mai plaaace) 
  • pensii (și le dau tot dreptul din România să facă asta) 
  • proprii copii, propria viață, dureri, necazuri 
  • și nu în ultimul rând: sfaturi la km/h 

De ce Țiriac nu ajută oamenii săraci? De ce alții se spală cu zăpadă ca să-și spele păcatele de ordin bancar? 

De unde aș putea să știu eu? Ceea ce aș vrea să aflu este de ce ne pasă? De ce ne interesează ce fac alții cu averea lor? De unde vine pornirea asta sălbatică?
Viața mea devine instant mai bună dacă știu eu sigur că Țiriac este un filantrop?

Mă face pe mine să mă simt mai liniștit? Îmi plătește rata la bancă? Adorm mai repede seara? Mă trezesc dimineața mai motivat? 

Cu siguranță nu. Probabil că mai taie dintr-o invidie mascată sub forma unor gânduri pentru cei săraci.
Să moară capra vecinului este un principiu atât de învechit. 

Hai totuși să nu moară, hai să ne uităm mai întâi în ograda noastră, să vedem ce buruieni putem rupe de acolo, să dezinfectăm puțin spațiul că prea miroase a judecată la tot pasul. Prea ne-am uitat peste gard, în timp ce la noi bătea vântul peste faptele de caritate.
Să nu moară capra vecinului. 
Să trăiască și să se înmulțească cu cât gândurile noastre necurate cresc. Poate atunci închidem gura și ne deschidem mai mult sufletul, acea parte din noi de care uităm mai tot timpul. Cu sufletul îngrijit, cu mintea limpede și curățată de griji inutile, Crăciunul chiar ar putea fi mai bun pentru mai mulți oameni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu