miercuri, 3 septembrie 2014

"Purificare"


"Purificare" , o carte pe care nu v-as recomanda sa o cititi noaptea.
                                                                                                    The Economist




"O musca-de-hoit dezgustatoare venita dintr-un canal. Dar o s-o prinda ea! Voia doar sa se odihneasca putin (...) ca sa se poata concentra asupra radioului si umplerii borcanelor. Zmeura astepta...si la fel si rosiile coapte si zemoase."

- o batrana transformata de viata in comunista;
- isi asteapta odorul si are doar in grija-de-toate-zilele niste gem, ceva muraturi, timpul si tacerea tulburata de   muste;
Aceasta imagine nu pare sa promita multe; insa romanul dezvaluie, prin incursiuni temporale, o viata de om deformata de bocancii cromati, de dragostea neimpartasita si vicioasa, de invidie, de lupta sinelui,de sacrificiu...de libertatea "decat de a se duce sa culeaga ciuperci".

Impreuna cu povestile carate de batrana in fiinta ei se impletesc in roman si cele ale unui fel de vis american, trait de o fatuca-trezita de dorinta de a iesi din satucul care nu-i oferea sperante, insa se ingrijea de siguranta ei.
Astfel, trecutul ei este scris de proxenetii rusi si de atrocitatile pe care le traieste si care ii desfiinteaza spiritul.

Intalnirea celor doua declanseaza amintirea in constiinta fiecareia.


Personajele principale, legate printr-o rudenie colaterala, sunt aceste doua femei care au in comun tema predominanta care se gaseste in cartile lui Sofi Oksanen, si anume: a femeii persecutate fizic si psihic, domestic sau colectiv.

Episoadele anterioare, intercalate cu cele din prezentul anului imediat caderii URSS-si anume 1992, se retrag pana in anii '40-'50,ani ai razboiului, ai ocupatiei germane si sovietice, a soldatilor rusi care "intrara de parca erau stapanii casei", a femeilor cu saci in cap, inchise in beciurile primariei...unde se fac una cu pamantul pana cand se unesc cu "radacinile care cresteau sub camera".

Fiica de mama estona, Sofi Oksanen isi transforma opera si intr-o lectie de istorie.
Reda teroarea zilelor sovietizate si un trecut care ramane in istoria nationala o perioada de doliu colectiv.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu