duminică, 20 august 2017

Zece zile în Persia

Am călătorit, de curând, într-o lume despre care, spre ignoranța mea asumată, am auzit doar la TV și din paginile ziarelor sub forța lui Șoc și Groază. Nu neg, chiar te bagă în spaimă nebunia beligerantă în care se scaldă unii oameni, atrăgându-i și pe alții în vârtejul lor. Este o lume a cărei simplă pronunțare provoacă teamă, fiori și indignare, mai ales de câțiva ani încoace. Un capăt de lume despre care vocabularul nostru (sau doar al meu) știe să vorbească majoritar în termeni și adjective slab calitative. Orientul Mijlociu. Deșert. Furtună. Istorie. Război. Teroriști. Nisip. Burka. Hijab. Femei. Ochi. Soare.

Dar nu m-am gândit niciodată la oamenii care locuiesc acolo, aceia care poartă copii în pântece, nonagenari care își respectă orarul rugăciunii, oameni care își potolesc setea datorită fântânilor din grădini, cei care muncesc, care se adăpostesc de căldură sub zidurile unui pod, cei care vorbesc o franceză a la Sorbonna, care se așază cu zâmbet la un picnic, copiii care se urmăresc unul pe altul după zidurile din chirpici. Dincolo de fața pe care am văzut-o la TV, Persia, la fel ca orice altă zonă din lumea asta, cuprinde oamenii pe care i-a crescut, băștinașii.

Timp de zece zile am călătorit, cu umilința unui învățăcel, alături de Daniela Zeca Buzura prin cetățile civilizației persane. Zece zile am purtat văl, m-am așezat lângă femeile purtătoare de hijab și le-am copiat gesturile, am învățat să-mi pun ciorapii înainte de a mă încălța, să mă dezleg de occidentalismul pe care l-am moștenit, să-mi plec privirea țanțoșă către o lume despre care nu știam nimic și să descopăr.

M-am lăsat ghidată de textele scurte, dar pline de emoție și reverență ale Danielei, în timp ce fotografiile surprinse de soțul acesteia mi-au confirmat spusele ei. M-a plimbat prin Esfahan și Yazd, două dintre cele mai importante orașe ale Iranului.

Vocea Umana



Ziua a patra.
Monsieur Jafat e ghidul nostru din Esfahan, care vorbește o engleză britanică de invidiat. Franceza o știe mult mai puțin, dar îi face plăcere când o vorbesc eu și, mai ales, când îi spun Monsieur Jafat. Dincolo de limbile străine, în care se descurcă strălucit, Monsieur Jafat e persan sadea, politicos și circumspect, ba chiar conservator în principii. Știe istoria Esfahanului și când doarme. Așa ne-a și spus:  că în orele de siestă, vorbește câteodată în somn, descriind moscheile și palatele.


Ziua a cincea
Ce are Orientul în plus e lumina. Nu degeaba impresioniștii căutau asta. (...) Aici soarele se hrănește cu suflete. L-a atins și pe-al meu, ce noroc că am dispărut din oraș înainte ca lumina de miere și de șofran să reușească să mă îmbete...
Secretele vin cu noi, oriunde am fi, iar secretul care mă însoțește pe mine e zoroastrianul Omar. De entuziasm și de nerăbdare de a-i ști orașul, în prima seară, după ce am ajuns la Yazd, am început să povestesc despre el ca despre un om viu, cu însuflețirea unei persoane care își caută fratele. Soțul meu a devenit stânjenit pentru această confuzie și, de multe ori, a încercat să rectifice: "Omar e un personaj, dintr-o carte pe care o scrie."

Ziua a zecea
Mai mult decât tot, în Iran, au fost oamenii.


Vocea Umană

Vocea Umană

Vocea Umană

Când, unde și de ce?

  • Atunci când simți că vrei să citești atât un jurnal de călătorie, un ghid turistic care ți-ar putea descrie emoțiile poporului pe care vrei să-l vizitezi, cât și o introducere în civilizația persană.
  • Cel bun loc pentru a asimila această carte - album este cel mai îndepărtat loc din mintea ta, care a rămas cel mai puțin neoccidentalizat, doar așa poți să intri în atmosfera acestei culturi, fără prejudecată.
  • Pentru că toți oamenii au sentimente, amintiri și trăiri. Dincolo de câteva uscăciuni, o pădure tot verde rămâne.






Un comentariu:

  1. Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorului pe care mi-a oferit-o Dr.saguru ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu vraja lui magică și de dragoste. am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și ajută la stabilirea relației. și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. i-am explicat situatia mea si apoi caut ajutor, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat o adevarata vrajitoare. VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGĂM AJUTAȚI DOCTOR SAGURU ACUM ACUM VIAȚI EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și vă face să vă simțiți fericiți în relația voastră.
    1 LOVE SPELL
    2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX
    3 FRUCTE DE FEMEI
    4 PROMOȚIE SPELL
    5 SPELL DE PROTECȚIE
    6 SPELL BUSINESS
    7 SPELL GOOD JOB
    8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE.

    RăspundețiȘtergere