sâmbătă, 6 mai 2017

Cum a fost la TEDx Iași 2017?

Cum să fie? 
Știi cum e cu evenimentele astea? Te duci om și vii TEDom.

Te duci mai timid, mai cu emoție, cu așteptări și pleci cu energie de parcă ți s-ar fi băgat adrenalină în sânge. Pleci de parcă ai vorbit tu pe scenă: emoții, transpirații, empatie, planuri, gânduri, notițe. Toate îți servesc drept combustibil, mâncarea fiind o poveste uitată.

Cum să fie? Ca un eveniment pe care nu l-am planificat, dar care a venit, mi-a deschis ochii, portofelul și iată-mă, în drum spre Republica, cu gânduri sceptice în privința locației.

Dar ziua a trecut cât ai zice TEDx și cât ai face un tur vizual al locului unde ai poposit. Pare schimbat. Si chiar e. Cu adevărat omul sfințește locul. Chiar dacă se mai simțea mirosul de stătut, poată că voia doar să reamintească și sa le bată obrazul celor care au uitat de clădire. TEDx-ul a schimbat înfățișarea și atmosfera cinematografului. Omul sfințește locul iar Republica cu adevărat are calitatea de a se lăsa sfințit.

Vocea Umană
Vorba multă, sărăcia omului...
Iată câțiva din speakerii de anul acesta și cum s-au prezentat ei în lumina reflectorului (tema de anul acesta : THIS IS WHO WE ARE):Vocea Umană


1. LAURA BALABAN & Domnul Tic (căutătorul de vise pietre) - scriitoare

Încep cu ea fiindcă momentul ei a fost cel care a ajuns cel mai bine la mine, cu care am empatizat cel mai mult, care m-a emoționat, care mi s-a părut cât se poate de sincer iar asta s-a simțit. Îi tremura vocea, noroc de Tic, micuțul blănos, altfel cine știe... 

Ce a vrut Laura să transmită? Să ne urmărim visurile cu aceeași pasiune cu care Tic umblă după pietre. Să ne fim datori cu o fericire, să nu fim singuri, să nu ascultăm tot timpul întrebările din colțul întunecat al sufletului și să ne lăsăm duși de val, poate e valul cel bun. 

Și să ții minte doar două lucruri atunci când urmărești un vis: 1. Să știi ce îți dorești 2. Să îți îndeplinești visul. 


Vocea UmanăVocea Umană


Vocea Umană2. Cosmin Vaman, speaker Tedx pentru a III-a oară (cică ar fi prieten bun cu organizatorii, zice el, dar știm noi mai bine) - artist

Pe alocuri ironic, cu glumele la el deși emoțiile nu-i dau pace, și-a prezentat ideile foarte simplu: SĂ NU MINȚI. SĂ NU MINȚI?

Cu ce am rămas eu după discursul lui? Că nimeni nu vrea să audă tot timpul tot adevărul, dar atunci când vine vorba de creație, nu creativitatea e cea mai importantă, ci adevărul. Ea decide dacă rezultatul ajunge la oameni sau se împotmolește pe drum. Și că a le vorbi celorlalți despre tine printr-un proces creativ este benefic pentru tine. 3. Florin Colceag - antrenorul de genii sau "dom' profesor"

Domnul profesor a adus un moment de "slow down" și de atenție. Atât prin tonalitatea dumnealui, cât și prin ideile expuse, parcă ne-a oprit puțin din mișcarea asta continuă în care ne aflăm și ne-a pus să gândim: la viața noastră, la calitate vs. cantitate, la copii, la ce le oferim lor și cum ne vor răsplăti ei mai târziu, la pasiuni. Din înțelepciunea unui bătrân:


  • Ne mutilăm sensibilitatea ca să rezistăm la stres.
  • Ne concentrăm pe cantitate și am uitat să fim oameni.
  • Se usură și darul și pasiunea dacă nu sunt hrănite
Iar în final, întrebarea zilei: Cât fac 2 rațe roșii plus două rațe galbene?

Vocea Umană


Sigur îl știi pe Ghiță Ciobanul sau "Vine iarna, uăi!" Mai sigur ai văzut cum s-a reinventat batonul românesc ROM. Hai că e ușor. În spatele lor stă Cătălin Dobre, băi nene! (vorba lui)

Lucrează în publicitate și este unul din ambasadorii României.

La TEDx Iași a vorbit despre cum fiecare din noi poate deveni ambasadorul țării. Nu e greu deloc: lași la o parte ambasadurerea (acel sentiment de frustrare care te încearcă atunci când România nu este promovată așa cum ar trebui să fie, atunci când oamenii care sunt puși la înaintare nu reprezinta ce avem noi mai bun). 

O lași la o parte și participi în mod activ la crearea unei alte păreri despre propria țară. Ce poate să rezulte din asta? Imaginea ta în altă țară capătă altă conotație. Și da..artiștii străini ajung să își ceară scuze pentru Budapest în loc de Bucharest.

Așa-i că îți crește inima ca un cozonac?

Vocea Umană

Vocea Umană

Vocea Umană
Vocea Umană


Vocea Umană


Vocea Umană
Intră pe ROMBOT. Dă click și învață-i pe alții despre tine.


4.Cristina Gheorghe - fondator Institutul Dezvoltării Personale

Ea a ales să vorbească despre eșec și despre drumul pe care a mers ea o perioadă. Acel drum o viza doar pe ea și nimeni altcineva nu prea era de bun augur. Până când nu a început să aibă relații adevărate, să nu mai privească oamenii ca niște obiecte, nu a cunoscut partea plină a paharului.Cu ce am rămas după ce Cristina a părăsit scena?


  • O mare slăbiciune ascunde un mare talent nedescoperit. Nu a venit încă acea rază de lumină care să îl pună în valoare.
  • Cu adevărat uitându-mă la alții, am putut face ceva diferit cu viața mea.
  • Dacă Dumnezeu voia să ne uităm doar la noi înșine, atunci ne punea ochii în palmă.


Vocea Umană

Vocea Umană

Vocea Umană

Vocea Umană

5. AFO sau Emil - extraterestru

S-a prezentat timid pe scenă, cu emoțiile din dotare. Doar la sfârșit a scăpat de ele când s-a cerut un bis. Prea bine se simțeau oamenii pentru a pleca. Ce a rămas după discursul lui?


  • Un comentariu de pe youtube la una din melodiile sale zice așa: I am Tunisian, I don't understand nothing but it seems like real art
  • De ce extraterestru? Fiindcă e vorba de fiecare om în parte care nu se simte bine acolo unde este. Asta până când intră în contact cu alții care folosesc același limbaj ca el. În cazul lui muzica a funcționat.
  • Pentru noi muzica este o misiune: vindecă, ajută oameni, unește, dezbină, instigă. Este una din cele mai spirituale forme care există pe Pământ.


Vocea Umană

Vocea Umană

Vocea Umană

A trecut și asta. O să vină și următoarele, poate într-o sală și mai mare, poate pe stadion. S-a lăsat cu planuri și idei, cu promisiuni și numere de telefon schimbate. 
Mulțumesc, TEDx Iași! 
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu