sâmbătă, 1 octombrie 2016

O sfoară, un zmeu și o GIRLBOSS

Care este legătura dintre o sfoară roșie, un zmeu și un director de creație?
SOPHIA AMOROUSO!
Sau pe numele ei de scenă, #GIRLBOSS.



Sfoara, zmeul și rezultatul: Sofia




După ce am consultat trei surse sigure, așa cum nu fac unii jurnaliști, #GIRLBOSS s-a instalat încet, dar sigur pe lista de cumpărături. Desigur, și obsesia mea pentru cărțile de tip autobiografie și biografie a avut un cuvânt de spus în toată treaba asta. Astfel, o autobiografie contemporană nu ar fi dat rău pe raftul de cărți din noua locuință.

Pentru început, să ne înțelegem: nu este o carte despre cum să devii celebru, nu este o carte care să îți îndeplinească cele 3 dorințe și peste noapte să te tranforme. Dimpotrivă! Dacă o citești, nu ai încotro decât să pui toate motoarele în funcțiune și să muncești: "Combini muncă asiduă, creativitate și automotivație, iar lucrurile încep să se întâmple."

Este o carte care îți arată că poți să te redresezi chiar dacă drumul este înfundat, că poți să-ți folosești chiar și defectele ca să ocupi un loc în viața ta, că poți să spui NU unui șir întreg de locuri de muncă, să preferi să strângi din gunoaie și asta să nu te definească neapărat. 





În povestea ei s-au amestecat mai multe trepte limită care au împins-o spre a fi CEO, fondator și director de creație a propriei companii (Nasty Gal):
  • se naște
  • trece prin grădiniță și școală încercând să stea locului, să se adapteze și să nu îi asculte pe psihiatri cum o diagnostichează cu depresie sau tulburare de deficit de atenție
  • părinții ei divorțează
  • urmează o plimbare cu un montagne russe: schimbă constant orașele, caută prin gunoaie, fură, stabilește metode și tehnici pentru arta furatului, se angajează, demisionează, se angajează, este concediată, face hernie!




Cine s-ar fi gândit că o hernie poate fi un peștișor de aur?
Stând acasă, cu hernia cât casa, își deschide magazin pe Ebay: Nasty Gal Vintage. În cel mai scurt timp, o explozie de cereri și vânzări o cuprind.




Din acest moment, ea a devenit o GIRLBOSS.

"Nasty Gal a trecut de la a face 150000 de dolari într-un an la a face 150000 de dolari într-o zi, iar acum face 150000 de dolari în timpul prânzului".


Deși nu a avut diplome în managementul unei afaceri, nu a citit biblioteci întregi, a ajuns la nivelul acesta printr-o simplă metodă: clientul nostru, stăpânul nostru. A dat importanță și celor mai mici detalii, iar toate adunate aduc rezultate neașteptate. A cheltuit fiecare cent ca și cum ar fi fost ultimul, s-a zgârcit chiar și atunci când ar fi avut de unde și și-a tratat clienții ca și cum ar fi fost prietenii ei.


"Luam în serios fiecare obiect pe care îl vindeam, obsedată de a le oferi clienților mei o experiență plăcută."


Spre exemplu, după ce a făcut o vânzare online a unei jachete Chanel, a parcurs toate etapele trimiterii coletului. Când a venit rândul să ia haina de la spălătorie, ghinion! Un nasture lipsă. Nu putea să trimită în starea respectivă jacheta, ceea ce a stârnit o întreagă investigație. A ajuns până la reprezentanța Chanel din Beverly Hills. Cei de acolo au căutat până au găsit modelul potrivit. După câteva zile, nasturele era din nou atașat, de data aceasta cu un corespondent al acestuia din 1988.






Pariază pe tine este o altă metoda GIRLBOSS care funcționează. Nu contează ce faci, dar contează felul în care faci acel ceva. Contează pasiunea. Important este cum îl vezi, cum te vezi pe tine făcând acel lucru, insistând chiar și când astrele nu îți prescriu cele mai roz vremuri. Ce poți face tu atunci? Să creezi magie. Chiar dacă nu ai talent de magician. Ai puterea gândurilor tale și asta îți este de ajuns. 





"Dar există și  magia de zi cu zi pe care o creăm pentru noi înșine. Iar dacă e să fiu sinceră, de fapt nu e deloc magie. Este doar o recunoaștere a faptului că avem control asupra propriilor gânduri și gândurile ne controlează viața."



Ar mai fi secrete de dezvăluit, dar plăcerea lecturii nu poate fi înlocuită sau tulburată. Această #GIRLBOSS nu este o floare sensibilă care se ofilește la următoarea lipsă de apă. Chiar ea își mărturisește asta: "Sunt cam cât de departe se poate de o floare sensibilă." Cu toate acestea, spune lucruri de bun simț, de inspirație și de luare aminte. Se poate să nu fie prea emoțională, dar nici căutatul prin gunoaie nu este. 

Sfârșitul cărții aduce informații din culisele unui om care a fost angajat, concediat dar și care angajează și concediază. Sfaturi, lipsuri, Cv-uri, scrisori de intenție, interviuri. Toate vin la pachet. 








"Totul se rezumă la zmeul meu imaginar- dacă tu crezi în ceva, vor crede și alți oameni."













0 comentarii:

Trimiteți un comentariu