Goals: Be happy.

duminică, 26 august 2018

Un alt fel de radar



Context: Ce nu se predă este grija pe care ar trebui să o purtăm pentru noi și atenția asupra noastră. Mai ales atunci când pierdem. Când energia, timpul și picioarele noastre parcă nu bat cărările care trebuie. Atunci când ni se pare că în loc să alegem drumul din stânga, l-am ales pe cel din dreapta și ne-am tulburat perspectivele. Când ni se pare că ne-am îndepărtat atât de tare de la ceea ce visam, încât nici timpul liber nu mai are puterea de a ne scoate la liman – pentru că atunci când ești copleșit, te obosește orice. Cu toate acestea, există povești care își iau cu brio rolul de învățători. 

Lecția numărul  1

Expunere:  Tinerețe, dorințe și decizii

Și-a dorit mult să devină scriitor. Încă din copilărie. După universitate s-a angajat ca redactor, tocmai pentru a se întreține din scris.

Sursă


Punct culminant: Un sfat

Într-o zi, unul dintre colegii săi seniori, l-a invitat în oraș, iar în timp ce își turna cel de-al treilea Martini, i-a dezvăluit adevăratul motiv pentru care îl chemase la cină: 

Ar trebui să iei în serios opțiunea de a schimba domeniul în care lucrezi acum. You are not writer material! Munca ta este indisciplinată, stilul tău este bizar, iar ideile tale pur și simplu nu se potrivesc cu cititorii de rând. Încearcă Dreptul, un alt business, scutește-te de această suferință.”

Desfășurarea acțiunii: Așa să fie

Mult timp nu a trecut  până când personajul cu pricina nu a pus în practică sfatul seniorului. Astfel a început călătoria: a făcut construcții în Grecia, a predat engleza în Barcelona, a fost recepționist la un hotel din Paris, un ghid turistic în Dublin, a făcut documentare, per total a schimbat peste 50 de joburi diferite. Între timp a scris foi întregi de scenarii, romane, eseuri. La 36 de ani s-a întors în Los Angeles, iar părinții săi deja începeau să se îngrijoreze pentru incapacitatea lui de a se stabili într-un domeniu. 

Cu toate acestea, părerea sa era alta: 

„Am avut momente de îndoială, dar nu mă simțeam rătăcit. Căutam, exploram, eram flămând după experiențe, iar pe lângă acestea, scriam încontinuu.” Și a continuat căutarea. Până când, aflat în Italia, pentru un alt job, a întâlnit un editor de carte, care l-a întrebat dacă nu are cumva vreo idee pentru scrierea unei cărți. Ceea ce s-a întâmplat ulterior a devenit succes internațional.

Deznodământ: Numele personajului este Robert Greene și reprezintă un nume internațional în ceea ce privește literatura de business, dezvoltare personală. Printre cărțile de succes pe care le-a scris (și traduse la noi) se numără: Rețeta Geniului (bestseller New York Times), Cele 48 de legi pentru a reuși în viață (prima sa carte scrisă).


Vocea Umană


Pe mine m-a cucerit cu Mastery – o carte despre rădăcini, copilărie, observare, introspecție și multe exemple din istorie despre maeștri și despre felul în care au ajuns ei să exceleze în domeniul lor de activitate.

De pildă, se ia exemplu următor:

A fost tot timpul dominat de figura tatălui, care era un doctor priceput. În copilărie nu era interesat de școală, în schimb petrecea mult timp căutând vietăți ciudate. La 15 ani tatăl său a hotărât să întrerupă acest hobby și să-l oblige să facă ceva serios în viață.

L-a înscris la medicină. Doar că fiul său nu suporta să vadă sânge, așa că a renunțat. Din dorința de a se convinge că fiul său este în stare de ceva, tatăl a planificat să-l facă preot. Doar că pentru asta avea nevoie de o diplomă. Ceea ce a însemnat o altă înscriere și o altă facultate: Cambridge. 

Băiatul și-a dat toată silința pentru a se conforma și a suporta educația tradițională. Pe parcurs, și-a îndreptat atenția către botanică, devenind un prieten bun cu profesorul său, acesta din urmă fiind foarte impresionat de calitățile băiatului de a identifica și colecta specii de plante. Într-un final, acesta termină facultatea, licențiat în arte, fiind astfel pregătit pentru poziția care îi fusese rezervată de tatăl său, în cadrul bisericii.

La întoarcerea acasă găsește o scrisoare din partea profesorul de botanică, prin care îl recomandase pentru poziția de naturalist pe vasul HMS Beagle - o expediție în jurul lumii care punea în responsabilitatea băiatului colectarea de specii de plante pentru a fi expediate în Anglia pentru examinări.

Cu toate că a refuzat inițial oferta, amărât de atitudinea tatălui său - care se opunea ferm și vehement, dar bucuros pentru aventura la care ar fi putut participa, s-a răzgândit în câteva zile. 

În decembrie vasul și-a ridicat ancora, însă pe măsură ce înainta, entuziasmul băiatului scădea. Răul de mare, viața de pe vas, singurătatea, neîncrederea în sine, atitudinea tatălui îi aminteau constant că a făcut greșeala vieții lui. 

Singura strategie în fața acestor dorurilor de casă și a insecurităților era observarea naturii și a oamenilor care îl înconjurau - devenind și el un adept al stoicismului.

Cinci ani a durat voiajul, timp în care, Charles Darwin, căci despre el este vorba, s-a transformat complet - ajutat de ceea ce îi făcea plăcere - natura. Dacă înainte de călătorie, orice fel de muncă i se părea incredibil de plictisitoare, la sfârșitul voiajului simțea că nu se cuvine să risipească nici măcar o secundă. Nivelul la care a ajuns îi oferea ușurința să identifice specii de păsări doar auzându-le ciripitul. 




The principle is simple and must be engraveed deeply in your mind: the goal of an apprenticeship is not the money, a good position, a title, or a diploma, but rather the transformation of your mind and character - the first transformation on the way to mastery. You must choose places of work and positions that offer the greatest possibilities for learning.


Ce mi-a plăcut? 

- poveștile adevărate, explicațiile și principiile care le urmau - notate de autor


Când, unde, cum?

- nu e o carte pe care o pui în bibliotecă și uiți de ea, mai degrabă e o lectură care se sedimentează pe măsură ce trece timpul; eu am citit-o la început de iunie, iar acum, reluând câteva paragrafe îmi dau seama că deși a trecut puțin timp, înțeleg mult mai bine ceea ce subliniasem cu 2 luni înainte

- unde? in the back of your mind - acolo unde totul se poate schimba cu ușurință

- cu multă deschidere și cu atitudinea unui om care vrea ce e mai bun pentru el, dar nu oricum





sâmbătă, 4 august 2018

Să faci ascultare

Mi-e tare dor de Neamț și de verile în care bicicleta, fratele, gogoșile, înghețata, plimbările de seară, urcatul pe Pocrov și clopotele duminicii însemnau cea mai așteptată și însemnată vacanță de vară. Scurtă ce-i drept, căci zilele erau numărate și bifate în calendar pe măsură ce se risipeau, dar mi-e dor de ele în fiecare an.


Acolo am auzit pentru prima dată "să faci ascultare" și "să rupi din voia ta". 




Nu știu cât am priceput atunci profunzimea lor, dar le-am luat cu mine pe oriunde m-am dus.
Acum cred că ascultarea, pentru noi, cei dincolo de porțile unei mănăstiri, începe dinăuntrul nostru. Mai întâi cu propria persoană, iar apoi cu ceilalți.

Mi-am adus aminte de vorbele din mănăstire ascultând un interviu, săptămâna trecută, în care Michael Gervais (coach și psiholog care a stat în spatele unor medaliați la Jocurile Olimpice sau câștigători de Super Bowl din America) spune la un moment dat:


Vocea Umană


Peste acest principiu am dat și în cartea lui Robert Greene, Mastery (pe care abia aștept să o povestesc, e una dintre preferatele de anul acesta). El se referă acolo și la a ne oferi timp pentru asilimare. Ca de exemplu, atunci când intrăm într-un domeniu nou, instinctul este să impresionăm (been there, done that). În schimb, avem nevoie mai întâi să ascultăm și să înțelegem, ca mai apoi să executăm. Mie mi-a luat două joburi să pricep cât am nevoie să ascult pentru a mă simți cât de cât confortabilă și independentă cu munca în sine.

E o lume îngrămădită: de vești, informații, oameni, posibilități, schimbări, inovații, catastrofe. De asta cred că ne-am convins, de unde și pornirile de a nu mai avea timp, de a ne grăbi, de a sări peste etape, de a fi copleșiți.

Poate dacă creștem volumul sunetelor din interior și le dăm ascultare, poate dacă punem pe pauză, măcar câteva minute pe zi, zgomotul de afară, poate dacă aplecăm mai mult urechea și închidem mai des buzele ne găsim mai repede drumul, liniștea și prosperitatea.






P.S:

"Cine știe...tace. Cine nu știe - vorbește." Iată înțeleapta vorbă din bătrâni, acasă la ea deopotrivă în Pateric, în sufism, confucianism sau budismul Zen, cu care am crezut de cuviință să-mi încep rândurile despre călătoria la Sfântul Munte. (...) Nu de alta, dar zilele trecute am găsit din întâmplare o "Carte de cetire" tipărită la Iași în 1883 - unde scrie limpede: "Ascultă mult și vorbește puțin, căci pentru aceasta ți-a dat Dumnezeu două urechi și numai o gură!" Pas de a mai spune ceva. (Dan C. Mihăilescu - Oare chiar m-am întors de la Athos?)